Lista aktualności
„Już za chwileczkę, już za momencik…”
Jesień tuż, tuż a kto w Polsce nie kojarzy jej z grzybobraniem? Oto kilka zasad i rad z tym związanych.
Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki.
Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
„Zapamiętaj: niektóre gatunki grzybów chronionych”
Pamiętajmy, żeby nie zbierać dużych, starych owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej.
A oto kilka zasad dzięki którym unikniemy przykrych niespodzianek.
Pierwsza zasada każdego grzybiarza – zbieramy grzyby tylko znanych nam gatunków!
Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi grzybami
Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne warto korzystać z atlasu grzybowego.
Nie wolno rozpoznawać gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. muchomor sromotnikowi, muchomor wiosenny.
Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
Zbieraj wyłącznie grzyby zdrowe, a także wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode grzyby, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z foliowych reklamówek, gdyż grzyby w nich przechowywane powodują zaparzanie owocników i przyspieszają ich psucie.
Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, należy natychmiast sprowokować wymioty poprzez wypicie ciepłej wody z solą, zabezpieczyć treść żołądkową i zgłosić się do lekarza. Obierzyny grzybów, resztki potrawy, wymiociny stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i pozwalają zastosować właściwe leczenie.
Jak wynika ze statystyk sanepidu w ubiegłym roku w Polsce grzybami zatruło się aż 46 osób, w tym jedna osoba śmiertelnie. Od lat niechlubny prym wiedzie muchomor sromotnikowy. W 2016 roku aż 13 osób zatruło się tym grzybem w tym jedna śmiertelnie. Najczęściej muchomor ten bywa mylony z jadalnymi zielonymi gatunkami gołąbków. Poza tym w ubiegłym roku dużo zatruć odnotowano po zjedzeniu piestrzenicy kasztanowatej - jednego z pierwszych wiosennych grzybów powszechnie uważanego za jadalnego, który jednak może zaszkodzić i spowodować zatrucie a nawet śmierć. Kolejnymi grzybami na czarnej liście są: krowiak podwinięty zwany olszówką i lisówka pomarańczowa często mylona z kurką.